Stampleem

Stampleem, ook wel rammed earth, pisé of stampflehm genoemd, is een eeuwenoude techniek waarbij een grove leem in een bekisting wordt geschept en laag voor laag wordt aangestampt. Op deze manier kunnen zeer decoratieve, massieve wanden gemaakt worden. De uitstraling van een stampleem wand verschilt wezenlijk van andere wanden. De zichtbare gelaagdheid van de muur versterkt het aardse karakter door de gelijkenis met geologische aardlagen.
 
Stampleem wordt toegepast voor zowel dragende als niet-dragende wanden en voor vloeren, waarbij het materiaal in korrelverdeling en dichtheid vergelijkbaar is met beton. Een verschil met beton is dat er geen of weinig cement wordt gebruikt. Hierdoor is het materiaal zeer damp-open.
 
Stampleem wanden en vloeren werken door de enorme massa en het vermogen om makkelijk vocht op te nemen, als een low-tec airconditioning.
 
Hoewel het proces van mengen, transporteren, bekisten en stampen inmiddels vergaande is gemechaniseerd, is deze techniek nog altijd arbeidsintensief. Door elementen te prefabriceren kan echter tijdwinst behaald worden, waardoor deze techniek ook in de moderne bouw prima toegepast kan worden.